Dak- en thuislozen

 

Instellingen

Bij activiteiten met dak- en thuislozen werken wij onder andere samen met eethuizen, nachtopvangen voor daklozen en woonhuizen voor thuisloze jongeren.
Er heersen veel misverstanden over mensen die dak- of thuisloos zijn. Sommige mensen gaan er ten onrechte vanuit dat zij alleen drugs- of alcoholverslaafd zijn. Het zijn kwetsbare mensen die een eigen verhaal hebben over hoe ze in hun vervelende situatie terecht zijn gekomen. Sommigen willen hun verhaal niet kwijt, anderen weer wel. Toon gepaste interesse in deze verhalen. Dat kan zowel voor jezelf als voor de dak- en thuislozen een verrijking zijn.

Communicatie

Deze doelgroep is eraan gewend om niet veel om handen te hebben. Daarom zijn ze soms (blij) verrast als er activiteiten voor hen worden georganiseerd. Houd er rekening mee dat je hen bij de activiteit moet betrekken als ze wat terughoudend zijn. Doe je dit op een enthousiaste manier, dan worden zij er vaak ook enthousiast van. Als je bij aanvang van de activiteit vragen hebt over de doelgroep of je onzeker voelt over hoe je met hen kunt omgaan, stel dan je vragen aan de begeleiders bij de instelling.