Kardemomtaart

Kardemomtaart met bosvruchtenvulling en mascarpone-frosting (8-10 personen)

voor het cakebeslag

  • 3 eieren
  • 270 g suiker
  • 1 dl volle melk
  • ½ tl vanille-extract
  • 180 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl gemalen kardemom

voor de jamvulling

  • 300 g diepvries bosvruchten
  • 125 g geleisuiker extra

voor de mascarpone-frosting

  • 200 ml slagoom
  • 30 g suiker
  • 200 g mascarpone
  • voor de garnering
  • blauwe bessen
  • frambozen
  • eetbare bloemen

Extra nodig: ronde bakvorm van 15 cm Ø, ingevet met bakspray of boter.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC (hete lucht).
  2. Klop voor het cakebeslag de eieren met de suiker in ± 5 min. luchtig met een mixer.
  3. Verwarm de melk samen met het vanillepoeder en roer dit door het eiermengsel.
  4. Zeef de bloem en voeg hem samen met het bakpoeder en de kardemom toe aan het eiermengsel. Roer alles goed door, zodat er geen klontjes ontstaan.
  5. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ± 50 min. gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Is de prikker droog, dan kan de cake uit de oven. Laat de cake op een taartrooster afkoelen.
  6. Breng intussen voor de jamvulling het bevroren fruit samen met de geleisuiker in een steelpan aan de kook. Laat de jam daarna ± 5 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe door met een houten pollepel.
  7. Giet de hete jam op een bord en laat afkoelen.
  8. Klop voor de frosting de slagroom stijf met de suiker en spatel de mascarpone erdoor.
  9. Snijd de taart overlangs in vier lagen van 1 à 1½ cm dik. Leg de onderste laag op een schaal en bestrijk met ⅓ van de jamvulling. Maak zo nog twee lagen en dek af met de laatste cakelaag.
  10. Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de taart met de frosting en smeer deze uit, zodat een ‘naked’-effect ontstaat.
  11. Garneer de taart met het fruit en de bloemen.

Bereidingstijd: ± 45 min. + 50 min. oventijd + afkoelen