Ouderen

 

Ouderen

Vrijwilligerswerk met ouderen biedt veel diepgang. Je kan snel een ├ęchte band met ze opbouwen. Ze delen graag hun verhalen met je en vinden het ook heel leuk om te horen wat jij zelf al hebt beleefd.

Het zit in de kleine gebaren. Even een kopje koffie drinken en een praatje maken. Daarmee kun je eenzame ouderen helpen. Ze worden hier oprecht blij van.

Het belangrijkste is aandacht. Als je interesse toont in een ander dan kun je al snel iemand een plezierige dag bezorgen. Even exclusieve aandacht voor die persoon alleen. Dan zie je al snel hoe fijn iemand het vindt dat je er voor hem of haar bent, dat maakt jouw dag toch ook helemaal goed?

Vrijwilligerswerk met ouderen in jouw stad

Amsterdam

Amsterdam

Bekijk hier flexibel vrijwilligerswerk met ouderen in Amsterdam

Den Haag

Den Haag

Bekijk hier flexibel vrijwilligerswerk met ouderen in Den Haag

Rotterdam

Rotterdam

Bekijk hier flexibel vrijwilligerswerk met ouderen in Rotterdam

Utrecht

Utrecht

Bekijk hier flexibel vrijwilligerswerk met ouderen in Utrecht

Waarom we naar ouderen moeten omkijken

Eenzaamheid is een groot probleem wat toeneemt met de leeftijd. Van de 85-plussers voelt bijna tweederde zich eenzaam. Er is steeds meer bekend over de negatieve gevolgen van eenzaamheid voor de individu en samenleving. Slechte gezondheid, minder participatie, en dat maakt het een urgent probleem.

Door serieuze bezuinigingen in de zorg en de hoge werkdruk bij personeel blijven ouderen steeds vaker hele dagen op hun kamer. Even een frisse neus halen of een gezellige activiteit ondernemen is niet meer vanzelfsprekend. Hierdoor komen ouderen minder in contact met andere mensen. NL Cares wil daar verandering in brengen en daar kun jij bij helpen!

Bekijk alle activiteiten met ouderen

Terugdringen van eenzaamheid is maatwerk.

Een variatie aan sociale relaties beschermt tegen eenzaamheid. Zo speel jij als vrijwilliger een belangrijkere rol dan je zou denken. Je maakt een praatje, speelt een spelletje of gaat wandelen. Dit lijkt misschien niet veel maar voor de ouderen die je bezoekt zijn deze momenten van sociaal contact van grote waarde. Door middel van vrijwilligerswerk met ouderen lever je dus echt een bijdrage aan het welzijn van mensen in jouw stad.

Wat kun je verwachten bij vrijwilligerswerk met ouderen

Vrijwilligerswerk met ouderen is vooral heel gezellig en dankbaar. Jouw belangrijkste taak is het geven van extra aandacht aan ouderen die hier erg bij gebaat zijn. Je verricht geen zorgtaken. Hiervoor is altijd een professional aanwezig.

Tempo
Wees erop voorbereid dat sommige ouderen wellicht een ander tempo aanhouden dan jij gewend bent.

Mobiliteit
Veel ouderen zitten in een rolstoel of lopen met een rollator. Soms zul je hen daarbij assisteren. Er is altijd iemand van de instelling aanwezig om je hierbij te adviseren als je dit nog niet eerder hebt gedaan.

Communicatie
Sommige ouderen zijn niet meer in staat om precies aan te geven wat ze willen of bedoelen. Als je niet zeker weet hoe je een oudere kunt helpen is er altijd een verzorger of begeleider van het woonzorgcentrum aanwezig.

.