Flexibel vrijwilligen

Bepaal zelf waar en wanneer je aan de slag gaat

Cleanup - Help om samen Kijkduin schoon te houden

NL Cares Den Haag

5 april 2021
Deltaplein 200, 2554 EJ Den Haag
17:00 - 18:30
Algemene hulp
3/10

Activiteit

Het strand, de bossen en straten in Den Haag liggen vol met zwerfafval. Wegwerpplastic vormt de grootste groep afval, met name aan de kust. Herkenbaar? Er wordt geschat dat als we zo doorgaan, er in 2050 meer plastic dan vis ronddobbert in de oceanen. Dat laten wij toch niet gebeuren? Help ons dan mee om samen Den Haag schoon te houden!

Onder begeleiding gaan we zwerfafval opruimen. We doen dit lekker in de frisse buitenlucht en het is een leuke manier om je mede stadsgenoten te ontmoeten. Ook zal er gebruik gemaakt worden van de Litterati app. Voorafgaand aan de activiteit wordt informatie gegeven over het gebruik van deze app. Een belangrijk doel naast het opruimen is namelijk informatie verzamelen over het type afval dat je vindt. Dit kan je vastleggen met behulp van de Litterati-app. Zo help je om het zwerfafval in Nederland in kaart te brengen en kunnen producenten op hun verpakkingen worden aangesproken. Het is handig om deze app al van te voren gedownload hebt. Vanwege de corona maatregelen wordt iedereen ingedeeld in teams van 2 personen. Elke vijf minuten vertrekt er een team. Na het aanmelden ontvang je een mail met hierin jouw precieze startijd. Op deze manier zorgen we samen op een veilige en verantwoorde manier voor een schoner Den Haag.

Locatie

We spreken af op strand Kijkduin. We verzamelen voor het NH Hotel op de boulevard. Zie ook de link: https://www.google.nl/maps/place/Nh+Hotels/@52.069847,4.2202929,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47c5b1b38fd00001:0xcebb7cb73489f107!8m2!3d52.069847!4d4.2224816

Impact

De hoeveelheid zwerfafval die jaarlijks in Nederland vrijkomt wordt geschat op 50 miljoen kilo. Het is inmiddels een dagelijks beeld op veel plekken in de stad: opengescheurde vuilniszakken, voedselresten en plastic op straat. Vooral plastic is een groot probleem. Het verdwijnt bijna niet uit de natuur en komt massaal terecht in de zee. Deze grote hoop plastic is schadelijk voor zeedieren, maar ook voor mens en milieu. Ondanks het groeiend aantal initiatieven rondom zwerfafval blijft het een groot probleem en behoort dit tot de top 3 grootste ergernissen van mensen over wijk. Volgens psychologisch onderzoek is een schoonmaakactie gezond voor de geest. Daarnaast zorgt zo’n een schoonmaakactie ervoor dat de kans dat je nog een keer rommel achter zal laten veel kleiner is. 

Help je mee?

Wil jij graag samen met je stadsgenoten helpen om van Den Haag een schonere stad te maken? Meld je dan hieronder aan via de knop ‘schrijf je in’. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie over de locatie en de activiteit. Heb je een vraag? Ga dan naar de veelgestelde vragen of neem contact met ons op. 

Mocht je je niet meer aan kunnen melden, maar met meer vrijwilligers mee willen doen, neem dan contact op met een van onze projectmanagers. De cleanup gaat door vanaf 2 aanmeldingen.

Coronamaatregelen

Tijdens de activiteit zorgen wij voor afvalzakken, handschoenen en het weggooien van de afvalzakken na afloop. Mocht je een mondkapje willen dragen tijdens de cleanup, dan mag je deze zelf meenemen. 

Delen