Flexibel vrijwilligen

Bepaal zelf waar en wanneer je aan de slag gaat

CV Taalcheck - Help migranten met Nederlandse spelling

AZC Beverwaard Rotterdam

17 september 2020
Thuis, Thuis Rotterdam
16:00 - 17:00
Migranten
1/2

Activiteit

Wil jij migranten helpen met Nederlandse spelling? Spreek je naast Nederlands ook Engels? Help dan mee en check het CV van een bewoner van het AZC. Deze activiteit duurt niet lang en vindt plaats vanachter je eigen laptop, tablet of telefoon. Als je een momentje vrij hebt in je agenda kun je makkelijk mee doen. Je hebt geen speciale kennis nodig, alleen beheersing van de Nederlandse taal is voldoende! 

Als vrijwilliger kun je een waardevolle bijdrage leveren bij het checken van het CV, wat vertellen over je eigen loopbaan of vragen beantwoorden van de migrant. Weet je het antwoord niet op een vraag? Geen enkel probleem, zolang je dat eerlijk aan de ander aangeeft. Zoals bij alle activiteiten van NL Cares, zit je hier nergens aan vast. Je kan dus gewoon een keertje meedoen om te kijken of het wat voor je is. 

Doelgroep & impact

De deelnemers van deze CV check zijn bewoners van het AZC, ofwel asielzoekerscentrum. Een asielzoekerscentrum is een plaats waar vluchtelingen verblijven, totdat over hun asielaanvraag een beslissing is genomen. De asielzoekers wonen en leven er zelfstandig, maar krijgen wel hulp en ondersteuning. Het aanbieden van deze opvang wordt in Nederland gedaan door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nederland heeft in totaal 51 asielzoekerscentra verspreid over het hele land. Gemiddeld biedt een azc onderdak aan ongeveer 500 tot 600 mensen. Sommigen zijn al een tijdje in Nederland, anderen wonen er pas net. De deelnemers van deze activiteit spreken wel al iets van Nederlands, vaak A1.  

A1- niveau houdt in dat men vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen beheerst. Het taalgebruik is gericht op concrete behoeften, begrijpen en gebruiken. Men kan zichzelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar men woont, mensen die men kent en dingen die men bezit. Bij het voor inburgeringsprogramma van COA wordt het CV inhoudelijk meegenomen in trainingen, dus daar krijgen de migranten al hulp bij. Verder kan men op een simpele wijze reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om te helpen. Mochten jullie er in het Nederlands niet uitkomen? Dan kan je altijd overstappen op Engels. Voor meer informatie over de doelgroep migranten, klik hier.

Locatie

De activiteit vindt digitaal plaats. Na aanmelding ontvang je een unieke link van ons, via het platform Jitsi. https://meet.jit.si/. Je hoeft hiervoor niets te downloaden, je hebt alleen internet toegang nodig. Op de afgesproken datum om 16.00 uur klik je op de link en dan kom je in een omgeving waarin je één op één met een bewoner van het AZC kan praten. Als je je hebt ingeschreven voor deze activiteit, dan ontvang je tips voor de CV check zodat je niet onbeslagen ten ijs komt. 

Help je mee?

Lijkt het je leuk om anderen te helpen met hun loopbaan in Nederland? Meld je dan hieronder aan via de knop ‘Schrijf je in’. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie over de locatie en de activiteit. Heb je een vraag? Ga dan naar de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Delen