Flexibel vrijwilligen

Bepaal zelf waar en wanneer je aan de slag gaat

Help mee met "Over de streep": empowerment voor kinderen van het Leespaleis

LeesPaleis de Pupillen

7 augustus 2020
Heemraadstraat 60, 3023 VJ Rotterdam
13:00 - 14:00
Kinderen
0/2

Activiteit

Heb je zin in een bijzondere en actieve middag? Lijkt het je leuk om kinderen te helpen zich meer empowerd te voelen? In de zomervakantie organiseert Buurthuis de Pupillen iedere vrijdag "Over de streep" voor de kinderen uit de buurt.

“Over de Streep” is een werkvorm die een aantal jaar geleden veel op televisie getoond werd in het Amerikaanse programma voor jongeren genaamd “Challenge Day” en later ook op de Nederlandse televisie. Het heeft als doel om jongeren meer bewust te laten worden van hun gedrag. Deze methode is ontwikkeld om onverschilligheid en onbegrip op voornamelijk school tegen te gaan en te leren respect voor elkaar te hebben. De deelnemers krijgen een stelling en als zij vinden dat deze op hen van toepassing is, stappen zij de "streep" over. Op die manier leren de kinderen elkaar beter kennen en hopelijk ook respecteren.

Specifieke vakkennis is niet nodig en als vrijwilliger ben je erg welkom. "Over de streep" wordt georganiseerd door vaste vrijwilligers en de vrijwilligers van NL Cares bieden extra ondersteuning. Bij deze activiteit zit je nergens aan vast, dus je kunt gewoon een keertje kijken of het wat voor je is.

LET OP: aansluitend kan je ook mee helpen bij de activiteit "Sport, spel en workshops". Dit duurt tot half vijf. Wil je aan beide activiteiten deelnemen? Schrijf je dan snel in voor beide activiteiten via deze agenda!

Doelgroep & impact

Het LeesPaleis De Pupillen heeft als voornaamste doelstelling het scheppen van gelijke kansen voor de bewoners van de deelgemeente Delfshaven. Daarnaast staat behoud en de ontwikkeling van een eigen identiteit en cultuur als deel van de Nederlandse samenleving centraal. De grote kracht van Het LeesPaleis De Pupillen is dat zij in staat is de buurtbewoners uit de wijk Delfshaven te bereiken en te activeren.

De huiswerkbegeleiding ondersteunt kinderen en jongeren met school en studievaardigheden. Deze Kinderen kunnen thuis meestal niet terecht met huiswerk. Ze hebben thuis geen mogelijkheid of middelen om rustig huiswerk te maken of ouders kunnen zelf vanwege taal of opleidingsniveau niet helpen.

In Delfshaven hebben veel kinderen een taalachterstand. De schoolresultaten op het gebied van taal zijn laag en problemen met (begrijpend) lezen zorgt ook voor een lager resultaat op andere schoolvakken. De huiswerkklas geeft extra ondersteuning bij het maken van huiswerk en achterstanden. Veel kinderen zien hun rapportcijfers stijgen als gevolg van de begeleiding die zij krijgen tijdens de huiswerkklassen. Als je hen helpt, zorg er dan voor dat je rustig en duidelijk spreekt en je aanpast aan het tempo van het kind. Dit tempo kan ook juist hoger liggen dan je verwacht, dus pas het tempo aan op het niveau van de leerling. Wil je meer weten over de doelgroep kinderen, kijk dan hier.

Locatie

De Pupillen is een buurthuis in het Nieuwe Westen, een wijk in Rotterdam Delfshaven. De Pupillen is er voor de wijk en voor alle bewoners van jong tot oud. Dagelijks organiseert het buurthuis taallessen, sportactiviteiten, computeronderwijs, creatieve activiteiten, kookclubs, studiebegeleiding en huiswerkklassen. Zo nu en dan verlaten zij zelfs het buurthuis voor uitstapjes naar bibliotheken en musea. Het buurthuis biedt ruimte voor ontmoetingen, ontspanning, ontwikkeling en onderwijs. De activiteiten van buurthuis de Pupillen bereiken een groot aantal inwoners van het Nieuwe Westen en is een centraal punt in de wijk.

Het is de missie van het Leespaleis om kinderen vaardigheden aan te leren die ze nodig zullen hebben om zich te ontwikkelen in de maatschappij. Dit willen ze bereiken door deze kinderen op een speelse maar ook educatieve wijze te begeleiden op een veilige en warme plek.

Help je mee?

Meld je dan hieronder aan via de knop ‘Schrijf je in’. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie over de locatie en de activiteit. Heb je een vraag? Ga dan naar de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Delen