Flexibel vrijwilligen

Bepaal zelf waar en wanneer je aan de slag gaat

Kinderen (10 - 14 jaar) begeleiden bij de lessen van Weekendschool Petje Af Oost

Weekendschool Petje Af

15 november 2020
Valenciadreef 6, 3067 WL Rotterdam
10:45 - 15:00
Kinderen
1/1

Activiteit

Vind je het leuk om kinderen te inspireren? Draag je graag een steentje bij aan de toekomst van kinderen? Dan zit je goed bij de weekendschool Petje af. Bij Petje af ontdekken kinderen van 10 t/m 14 jaar op zondag de wereld. Ze krijgen les van inspirerende gastdocenten uit de beroepspraktijk, bezoeken verschillende bedrijven en trekken erop uit voor gezonde en culturele activiteiten. Door hun wereld te vergroten ontdekken de kinderen hun talenten. Zij ontwikkelen toekomstperspectief en zodoende nemen hun kansen in de maatschappij toe.

Petje af werkt met een praktijkgerichte methode gericht op de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voorgezet onderwijs. Een Petje af-jaar wordt verdeeld over zeven blokken van vier weken. Per blok komt een verschillend beroep aan bod. Centraal hierin staan praktijkervaring en de ontmoeting met gastdocenten. De gastdocenten hebben bewezen interessante leerervaringen voor de kinderen tot stand kunnen brengen. 

Petje af Rotterdam is op zoek naar enthousiaste mensen die de kinderen willen begeleiden tijdens de gastlessen van Petje af. Er zijn maximaal 18 kinderen per groep en altijd minimaal één Petje af coach en vaak ook een gastdocent aanwezig. Als vrijwilliger ondersteun je de Petje af coach in zijn of haar taken, denk aan: het begeleiden, stimuleren en inspireren van de kinderen, het helpen met de talentgesprekken met de kinderen en het ondersteunen van de gastdocenten. Verder geef je persoonlijke aandacht aan de kinderen en biedt je een luisterend oor. 

Doelgroep & Impact

Met het Petje af-programma verkrijgen kinderen inzicht in hun drijfveren, interesses, talenten en mogelijkheden in de wereld. De Petje af-activiteiten dragen bij aan het beantwoorden van vragen als: waar ben ik goed in? (kwaliteiten), wat vind ik interessant? (drijfveren), wat is er te doen in de wereld? (exploratie), hoe kom ik daar? (loopbaansturing) en: wie helpt mij daarbij? (netwerk).

Aandacht voor talentontwikkeling is een belangrijke investering voor zowel het kind als de samenleving. Als een kind weet waar het goed in is en wat er mogelijk is, krijgt het zelfvertrouwen. Talenten kunnen ontplooien en met een concreet doel in hun hoofd, kunnen kinderen naar een toekomstbeeld toewerken. Zo is de kans groter dat ze gemotiveerder naar school gaan, hun diploma halen en later een passende baan vinden. Mede door de Petje af-activiteiten ontwikkelen kinderen zich tot bewuste burgers die hun talenten inzetten waarmee zij actief bijdragen aan de maatschappij.

Een groot deel van de deelnemende kinderen, komt uit gezinnen met een migratie-achtergrond. Hierdoor kunnen de kinderen een (lichte) taalachterstand hebben. Zorg er dus voor dat je rustig en duidelijk spreekt en je aanpast aan het tempo van het kind. Dit tempo kan ook juist hoger liggen dan je verwacht, dus pas het tempo aan op het niveau van het kind. Wil je meer weten over deze doelgroep en hoe je hiermee kan omgaan? Ga dan naar de uitgebreide omschrijving van de doelgroep kinderen. Verder kun je natuurlijk ook terecht bij de begeleider van de activiteit wanneer je een vraag hebt. 

Locatie

Petje af Rotterdam Oost opereert vanuit De Pionier School in Oosterflank (Valenciadreef 6, 3067 WL Rotterdam). Dit is vijf minuten lopen vanaf metrostation Oosterflank en twaalf minuten lopen vanaf Trein-, bus- en metrostation Alexander. 

Help je mee?

Help je mee met de talentontwikkeling van kinderen? Meld je dan hieronder aan via de knop ‘Schrijf je in’. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie over de locatie en de activiteit. Heb je een vraag? Ga dan naar de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Delen