Flexibel vrijwilligen

Bepaal zelf waar en wanneer je aan de slag gaat

Lezen met kinderen op de Marcusschool

Marcusschool

10 december 2020
Mayadreef 1, 3564 CL Utrecht
08:45 - 10:00
Kinderen
0/4

Activiteit

Als vrijwilliger kun je de kinderen van de Marcusschool helpen door één op één met de kinderen te oefenen met lezen. Veel kinderen op deze school hebben namelijk een taalachterstand ten opzichte van leeftijdsgenootjes in andere wijken. Vandaag ga je aan de slag met de leerlingen uit groep 3, 4 en 5. Na een korte instructie ga je steeds een kwartiertje met een leerling lezen. Door vragen te stellen aan de leerlingen help je hen om de tekst beter te begrijpen. Je helpt hen met hun leesskills, woordenschat en begrijpend lezen. Kortom: je maakt veel impact met dit vrijwilligerswerk in Utrecht!

De reactie van een NL Cares vrijwilliger: “Met zes kindjes uit groep 3 en groep 4 hebben we een kwartiertje één op één geoefend met lezen. Een bijzondere ervaring! De één komt trots binnen en gaat in een rap tempo door alle woorden en zinnen van een bladzijde. Het volgende kind spelt de woorden nog zachtjes in zichzelf en spreekt het daarna hardop uit. Wij hebben hen niet alleen dingen geleerd, maar zij ons ook. Een jongetje uit groep 4, legde het doel van een uitroepteken uit: ‘dat betekent toch dat ik hard moet schreeuwen?’.”

Doelgroep & impact 

De Marcusschool is een basisschool in Overvecht. Dit is een wijk waarin verschillende problemen spelen. Voor de kinderen uit deze wijk betekent dit dat ze bijvoorbeeld te maken hebben met trauma’s (huiselijk geweld, vluchten, vechtscheidingen etc.), armoede, taalachterstand, weinig ontwikkeling van algemene kennis en een gemis aan positieve rolmodellen. De Marcusschool is een grote school met 16 klassen. Op deze school zitten voornamelijk leerlingen met ouders met een migratieachtergrond. Een groot deel van deze groep kinderen heeft daardoor een taalachterstand. Dit hebben ze al als ze op school komen in de kleuterklas. De Marcusschool zet alles op alles om deze achterstand te verkleinen. De kinderen hebben daarom veel baat bij extra aandacht voor taal en lezen. Wil je meer weten over deze doelgroep? Ga dan naar de uitgebreide omschrijving van de doelgroep kinderen.

Bereikbaarheid 

De Marcusschool ligt in Overvecht op 20 minuten fietsen vanaf het centrum van Utrecht. Het is goed bereikbaar met de fiets, de auto of het OV. Vanaf centraal station kun je het beste bus 6 nemen richting Overvecht Noord. 

Schrijf je in!

Help jij mee om zoveel mogelijk 'leeskilometers' te maken? Klik dan hieronder op 'Schrijf je in'. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie over de locatie en de activiteit. Heb je een vraag? Ga dan naar veelgestelde vragen of neem contact met ons op

Delen