Flexibel vrijwilligen

Bepaal zelf waar en wanneer je aan de slag gaat

vrijdag, 11 december
2/2
Help de Voedselbank met pakketten uitdelen in Oost

Amsterdam - Oost

09:00 - 13:00

1/5
Ouwe Taart | Bakken voor ouderen in Utrecht

Utrecht - Noordoost

09:00 - 12:00

0/5
Ouwe Taart | Bakken voor ouderen in Utrecht

Utrecht - Noordoost

09:00 - 12:00

3/3
Help de Voedselbank met pakketten uitdelen in West

Amsterdam - Nieuw-West

09:30 - 12:30

4/4
Warme Winter Weken 2020 | Kerstversiering ophangen bij de Schutse

Amsterdam - Nieuw-West

10:00 - 13:00

1/2
Warme Winter Weken 2020 | Kerstbomen optuigen en versieren Nellestein Herstel

Amsterdam - Zuidoost

10:00 - 12:00

2/5
Warme Winter Weken 2020: Bezorg kerststolletjes aan eenzame ouderen

Rotterdam - West

10:00 - 15:00

4/4
Wandelen met ouderen in het Vondelpark

Amsterdam - West

10:30 - 12:00

3/3
Tuinieren in de Vredestuin (Centrum)

Rotterdam - Centrum

11:00 - 14:00

5/10
Valentijn! Bakken voor het zorgpersoneel van Laurens Blijdorp

Rotterdam - Noord

11:00 - 12:30

10/10
NL Cares Kaartenactie - voor de ouderen van Laurens Stadzicht

Rotterdam - Overschie

12:00 - 12:30

4/4
Warme Winter Weken 2020 | Kerstversiering ophangen bij De Buitenhof

Amsterdam - Zuid

13:00 - 16:00

3/3
Helpen bij voedsel sorteren bij de Voedselbank

Amsterdam - Centrum

13:30 - 16:30

3/10
Bakken voor ouderen van WZH Sammersbrug

Den Haag - Escamp

14:00 - 15:00

4/3
Warme Winter Weken 2020: kerstversieren en bakken met cliënten van de Olieberg

Den Haag - Scheveningen

14:00 - 16:00

0/2
Tuinieren in de Bloklandtuin

Rotterdam - Noord

15:00 - 17:00

2/4
Help kinderen met rekenen bij Leespaleis De Pupillen

Rotterdam - West

15:45 - 18:00

0/1
Crownies Teniersplantsoen - help met een educatief programma

Den Haag - Centrum

16:30 - 18:30

Tuinieren in de Vredestuin (Centrum)

Stichting GroenGoed! Rotterdam

11 december 2020
Couwenburg (de tuin ligt achter Park Pompenburg), 3032AG Rotterdam
11:00 - 14:00
Algemene hulp
3/3

Activiteit

Heb je zin in wat lichaamsbeweging en frisse lucht? Lijkt het je daarbij heel leuk om Rotterdam levendiger en gezonder te maken? Kom dan alleen, met collega's of met vrienden naar de Vredestuin en steek je handen uit de mouwen. Er wordt iedere vrijdag en zondag gewerkt door een groep vrijwilligers onder professionele begeleiding. De klussen variëren van werken met planten tot schilderen, bouwen met hout, het opstellen van zaaischema’s of het volgen/organiseren van workshops. Het hele jaar wordt er samen gezorgd voor een gevarieerde oogst, die na elk werkmoment verdeeld wordt onder de aanwezigen. Alle oogst die overblijft wordt geschonken aan armoedebestrijdingsprojecten. Dus hoe meer je teelt, hoe beter voor de hele stad!

Op de tuin is iedereen welkom: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gepensioneerden, studenten, mensen in-between-jobs, migranten etc. Naast dat je samen aan de slag gaat in de tuin, help je deze mensen ook om het gesprek aan te gaan met nieuwe mensen. Vrijwilligerswerk bij Stichting GroenGoed! Rotterdam is dus erg divers en leuk!

Uiteraard is het niet alleen maar werken in de tuin; tussendoor is er natuurlijk ook tijd voor koffie en een gezellig praatje. Iedereen kan mee doen met deze activiteit; ook zonder groene vingers ben je welkom. De medewerkers van GroenGoed! leggen je graag uit hoe alles werkt. Zoals bij al onze activiteiten zit je ook hierbij nergens aan vast. 

Doelgroep & impact

Stichting GroenGoed! Rotterdam draagt bij aan een stad waarin we in harmonie leven met de Aarde en met elkaar. Dat doen ze op een zo concreet mogelijke manier: in buurtmoestuinen worden groenten en kruiden verbouwd en fruit geteeld voor de zelfvoorziening van iedereen die mee wil doen. Er wordt getuinierd om armoede te bestrijden en om te bouwen aan een duurzame stad. GroenGoed! begeleid zes buurtmoestuinen in Rotterdam Noord en Centrum en daarnaast werken ze nauw samen met Stichting Vredestuin. Deze Vredestuinen zijn ontwikkeld als gemeenschappelijke tuinen. Er worden geen percelen grond verdeeld aan individuen. Het tuinieren is daardoor per definitie een groepsactiviteit. Het hele jaar door zorgt GroenGoed! samen voor een gevarieerde oogst, die na elk werkmoment verdeeld wordt onder de aanwezigen. Extra oogst wordt geschonken aan armoedebestrijdingsprojecten. GroenGoed! Maakt gebruik van permacultuuruitgangspunten. Het werk en de tuinen zijn gemodelleerd naar veerkrachtige, overvloedige ecosystemen waarvan de impact binnen de grenzen van de aarde blijft.

Naast het tuinieren draagt de stichting actief bij aan Rotterdamse samenwerkingsverbanden op het gebied van armoedebestrijding, het groen en de klimaatbeweging. Samen zorgen ze ervoor dat we als Stad grote stappen kunnen zetten. GroenGoed! heeft het doel om het tuinieren in te zetten voor een ecologische en menswaardige stad. Met de tuinen wordt armoede bestreden, wordt gewerkt aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk, leren we zelfvoorzienend te leven, en brengen we een inclusieve vorm van eigendom over land in de praktijk. De Stichting werkt vanuit een manifest “Groen is Goed!”. Dit manifest kan je hier lezen.

Locatie

De Vredestuin bestaat uit twee delen in het Park Pompenburg en is bij elkaar is 1500 m² groot. Een groot deel van de tuin bestaat uit moestuinbedden, 24 in totaal, waar met een wisselteeltschema én combinatieteelt wordt gewerkt. In de randen van de tuin is vooral vaste beplanting te vinden, denk aan fruitbomen en bessenstruiken. Op de tuin worden groenten, fruit en kruiden verbouwd. Ook wordt er met allerlei activiteiten gebouwd aan een levendige buurt waar men zich verbonden voelt met elkaar en de groene omgeving.

De tuin ligt op een klein kwartier lopen vanaf Rotterdam centraal station. Tram 4 (halte Heer Bokelweg), tram 25 (halte Schiekade), tram 7 en 8 (halte Pompenburg) stoppen allen zeer dichtbij de tuin. 

Let op: de tuin is opgesplitst in twee delen. Beide delen hebben een deur (met erboven een poort met Vredestuin erop). Sta je voor een dichte deur. Loop dan verder door, achter het skatepark, naar de andere deur.

Help je mee?

Zin in een gezellige, groene en actieve middag? Meld je dan hieronder aan via de knop ‘Schrijf je in’. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie over de locatie en de activiteit. Heb je een vraag? Ga dan naar de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Delen