Flexibel vrijwilligen

Bepaal zelf waar en wanneer je aan de slag gaat

Wandel mee met de wandelende taalles voor vluchtelingen en nieuwkomers

Walking and Talking

6 juli 2020
Dominee Jan Scharpstraat 298, 3011 GZ Rotterdam
19:20 - 21:20
Migranten
0/3

Activiteit

Ontmoet je graag expats en statushouders? Ben je een sociaal dier, een mensenmens of een gangmaker? Introvert of juist extravert? Ach, het maakt ook eigenlijk niet zoveel uit: als je maar kan praten én kan luisteren ben je welkom om mee te wandelen, in de frisse lucht, met de skyline van Rotterdam op de achtergrond. Deze activiteit duurt niet lang dus als je een momentje vrij hebt in je agenda kun je makkelijk mee doen. Walking & Talking helpt expats, statushouders en andere anderstaligen op een laagdrempelige manier de Nederlandse taal te oefenen. Want om goed te spreken, moet je oefenen. Dit gebeurt niet in een klaslokaal, maar buiten in de frisse lucht, wandelend door het bruisende Rotterdam.

De wandeling duurt 1 tot 1,5 uur. Tijdens de wandeling wisselen de deelnemers een aantal keer van gesprekspartner. Je helpt je gesprekspartner op een geduldige en aardige manier bij het aanreiken van de juiste woorden en zinnen. De lat ligt hierbij niet hoog: Walking & Talking is geen cursus om de taal te leren, alleen het spreken staat centraal. Voor veel expats en statushouders is dat ook juist wat ze willen: oefenen, oefenen, oefenen. En dat is in de dagelijkse praktijk juist wat niet lukt: ‘wij’ Nederlanders schakelen massaal over naar Engels om de ander te helpen. 

Wil je meer weten over de activiteit, kijk dan hier. Zoals bij alle activiteiten van NL Cares, zit je hier nergens aan vast. Je kan dus gewoon een keertje meelopen om te kijken of het wat voor je is. 

Doelgroep & impact

Iedereen die wil oefenen met de Nederlandse taal kan meewandelen bij Walking & Talking. Per wandeling zijn er zo'n acht tot twintig deelnemers aanwezig. Sommigen zijn al zes jaar in Nederland, anderen wonen er pas drie weken: iedereen is welkom. De deelnemers van Walking & Talking kunnen wel al iets van Nederlands spreken. Ze hebben minimaal A1-niveau of hoger. 

A1- niveau houdt in dat men vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen beheerst. Het taalgebruik is gericht op concrete behoeften, begrijpen en gebruiken. Men kan zichzelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar men woont, mensen die men kent en dingen die men bezit. Verder kan men op een simpele wijze reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om te helpen. Voor meer informatie over de doelgroep migranten, klik hier. 

Locatie

De wandelingen starten bij de ingang van de Markthal, aan de kant van station Blaak. Rotterdam is een levendige stad. Het is fantastisch om alle delen van Rotterdam te leren kennen. Tijdens Walking & Talking loop je elke keer een nieuwe route. Ook worden er tips gedeeld over de stad. 

Help je mee?

Heb je zin in een wandeling en een gezellig kletspraatje? Waarmee je ook nog eens iemand helpt met het oefenen van de Nederlandse taal. Meld je dan hieronder aan via de knop ‘Schrijf je in’. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie over de locatie en de activiteit. Heb je een vraag? Ga dan naar de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Delen