Flexibel vrijwilligen

Bepaal zelf waar en wanneer je aan de slag gaat

Walking & talking Online: Nederlands oefenen vluchtelingen en migranten

Walking and Talking

8 maart 2021
Zoom @ home, Zoom @ home Rotterdam
19:00 - 20:30
Migranten
0/2

Activiteit

Ontmoet je graag expats en statushouders? Ben je een sociaal dier, een mensenmens of een gangmaker? Introvert of juist extravert? Ach, het maakt ook eigenlijk niet zoveel uit: zolang Nederlands je moedertaal is én je goed kan luisteren ben je welkom. Deze activiteit duurt niet lang dus als je een momentje vrij hebt in je agenda kun je makkelijk mee doen. Walking & Talking helpt expats, statushouders en andere anderstaligen op een laagdrempelige manier de Nederlandse taal te oefenen. Want om goed te spreken, moet je oefenen.

Voorheen werd er samen gewandeld, maar nu digitaal via Zoom. De Zoom-sessie duurt ongeveer 1,5 uur. Eerst wordt er gestart met een digitale kennismaking. Dan wordt de groep opgesplitst in tweetallen die elk tien minuten met elkaar praten in breakout-rooms. Daarna wordt er van gesprekspartner gewisseld en praat je weer verder met een nieuw persoon. Tijdens de sessie wissel je dus een aantal keer van gesprekspartner. Afsluitend komt iedereen weer bij elkaar om te delen wat er geleerd is.

Je helpt je gesprekspartner op een geduldige en aardige manier bij het aanreiken van de juiste woorden en zinnen. De lat ligt hierbij niet hoog: Walking & Talking is geen cursus om de taal te leren, alleen het spreken staat centraal. Voor veel expats en statushouders is dat ook juist wat ze willen: oefenen, oefenen, oefenen. En dat is in de dagelijkse praktijk juist wat niet lukt: ‘wij’ Nederlanders schakelen massaal over naar Engels om de ander te helpen. 

Wil je meer weten over de activiteit, kijk dan hier.

Doelgroep & impact

Iedereen die wil oefenen met de Nederlandse taal kan meewandelen bij Walking & Talking. Per wandeling zijn er zo'n acht tot twintig deelnemers aanwezig. Sommigen zijn al zes jaar in Nederland, anderen wonen er pas drie weken: iedereen is welkom. De deelnemers van Walking & Talking kunnen wel al iets van Nederlands spreken. Ze hebben minimaal A1-niveau of hoger. 

A1- niveau houdt in dat men vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen beheerst. Het taalgebruik is gericht op concrete behoeften, begrijpen en gebruiken. Men kan zichzelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar men woont, mensen die men kent en dingen die men bezit. Verder kan men op een simpele wijze reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om te helpen. Voor meer informatie over de doelgroep migranten, klik hier. 

Locatie

Je neemt deel vanuit je eigen huis. De praktische informatie, zoals de Zoom-link ontvang je in de bevestigingsmail.

Help je mee?

Meld je dan hieronder aan via de knop ‘Schrijf je in’. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie over de locatie en de activiteit. Heb je een vraag? Ga dan naar de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Delen